Indija ir Lietuva sutar
ė pagilinti kultūrinius ir ekonominius ryšius

Aukšto lygio Indijos ir Lietuvos vadovų, Indijos Viceprezidento Dr. Mohammed Hamid Ansari ir Lietuvos Ministro pirmininko p. Algirdo Butkevičiaus, susitikime buvo sutarta pagilinti turtingus abiejų šalių istorinius bei kultūrinius ryšius, išplėsti prekybą bei investavimo galimybes bei bendradarbiauti kitose srityse. Susitikimo, įvykusio šių metų liepos 16 d. 11-ojo Azijos-Europos suvažiavimo (ASEM), metu Mongolijos sostinėje Ulanbatore abiejų šalių lyderiai apsikeitė nuomonėmis apie tarpusavio, regioninius bei pasaulinius reikalus.

2. Lietuvos Ministras pirmininkas pakvietė Indijos atstovus dalyvauti ASEM Moterų ekonominio lyderiavimo susitikime, kuris vyks 2017 m. Vilniuje, bei Baltijos šalių Gyvybės mokslų konferencijoje šių metų rugsėjo mėnesį. Indijos Viceprezidentas pastebėjo Lietuvos pasiektą tvirtą ekonominį progresą ir išreiškė dėkingumą Lietuvai už jos palaikymą dėl Indijos narystės pareiškimo Branduolinių tiekėjų grupėje.

3.  Abiejų šalių lyderiai pastebėjo suaktyvėjusį šalių bendradarbiavimą pastaruoju metu. Šalys šiais metais pasirašė bendradarbiavimo susitarimus kultūros bei žemdirbystės srityse. Kasmet daugėja indų studentų, studijuojančių Lietuvos aukštosiose mokyklose (šuo metu virš 600) ir siekiančių aukštojo išsilavinimo daugiausia vadybos, finansų ir technologijų srityse.

4.  Ministras pirmininkas priminė “Gandžio ryšius” tarp abiejų šalių. Praeitų metų spalio mėnesį Rusnėje, Lietuvoje, buvo atidengta skulptūra, vaizduojantį Mahatmą Gandi ir jo draugą Hermann Kallenbach, kilusį iš Lietuvos. Ministras pirmininkas pats atidengė šią skulptūrą.

5. Tarpusavio prekyba tarp šalių nuolatos auga ir siekia daugiau nei $300 milijonų JAV dolerių 2015-2016 m.

Indijos ambasada Lietuvoje2016 m. liepa